vad är egentligen dumping?

jag pratar ofta på som att alla omkring vet vad det innebär att vara gastric bypass-opererad. idag frågade en kollega lite försynt vad dumping betyder. de flesta tror att det betyder att man får sitta på dass när man dumpar. så är inte fallet (oftast).
normalt stannar maten i magsäcken 2-4 timmar för att sedan portioneras ut i tarmen. med gastric bypass går maten direkt ut i tarmen vilket kan leda till symptom som matthet, svår trötthet efter måltid, kallsvettning och hjärtklappning. detta kallas dumping och är inte farligt men kan kännas mycket obehagligt.
dumping kan undvikas genom att
√ inte äta eller dricka sockerrika livsmedel
√ inte dricka till maten
√ äta små portioner
jag har ju som sagt varit förskonad från riktigt hemska dumpingar. vilket självklart är skönt, måste ju betyda att jag "gör rätt".

nere på 70-talet..

det var längesedan jag skrev och har fått uppmaningar att jag måste uppdatera bloggen. antar att ni är en del som varken har mig på facebook eller instagram.
den 23e januari är det 4 månader sen min gastric bypass-operation och jag är fortfarande förundrad över hur bra det har gått med allt. jag dumpar nästan aldrig (bara om jag äter för fort) och jag mår bra. har börjat simma och planerar att köra igång med cykling och styrketräning inom kort. it's on!
jag har nu tappat 27,2 kg, är nere på 70-talet och har bmi 27,6 vilket är i mitten av överviktig-kolumnen. sen operationen i september så har jag gått ner 10 (!) bmi-enheter. det ni!
nu har jag ca 15 kg kvar och jag siktar på att vara "färdig" till min födelsedag i maj.
bild nr ett togs i augusti och bild nr två i mitten av december.
 
Visa fler inlägg